Vysoké ceny nemovitostí prodlužují splácení hypotéky

Podle tvrzení ČNB jsou nemovitosti v České republice nadhodnoceny až o 15 procent. Tento odhad je ale spíše celorepublikovým průměrem, protože podle údajů realitních kanceláří jsou regiony, kde je nadhodnocení bytů, domů a pozemků až několikanásobně vyšší.

Vydáno: 13. 12. 2019
Kategorie: Bydlím
Zdroj: PartnersNews

Podle odborníků se cenově Praha a další velká města včetně jejich okolí stále více cenově vzdalují regionům.

Jde jasně o regiony ve Středočeském kraji. Příkladem je třeba okres Beroun, Kladno, ale třeba už i Benešov nebo i cca 60 kilometrů od Prahy vzdálené Poděbrady. Tam musí zájemce o koupi nemovitosti počítat s vyšší cenou za metr čtvereční než v jiných krajích.

Cenu nemovitosti určuje dostupnost města, kvalita bydlení a dostupnost pracovních příležitostí. Problém ale je v cenách, které ve městech i v lokalitách v jejich dosahu rostou o poznání rychleji než příjmy domácností. Vysoké ceny se pak promítají i do vysokých hypoték.

Dlužníci pak musí počítat s mnohem delší splatností hypotečního úvěru. Výjimkou u nás už nejsou ani hypotéky s koncem splatnosti v důchodovém věku.

Na hypotéku s rozumem
Zájemci o vlastní bydlení na hypotéku by navíc neměli podléhat prvotnímu nadšení a uvažovat reálně. To znamená nezadlužovat se pro nemovitosti za astronomické ceny. Důvod je, že hypotéka na nemovitost mimo finanční možnosti dlužníka, ovlivní celý jeho život.

Lidé by se měli reálně zamyslet nad tím, jestli jsou ochotni za vysněné vlastní bydlení zaplatit tolik, kolik dnes reality stojí. To proto, aby měli jistotu, že jim zbydou po zaplacení hypotéky ještě nějaké peníze na život, a také, aby měli jistou, že dokáží hypotéku bezpečně splácet.

Ti, kteří se rozhodnou pro koupi nemovitosti na hypotéku, by měli nejen zodpovědně volit mezi nabízenými nemovitostmi, ale i mezi nabízenými hypotékami.

Zdroj: e15.cz