Život po životě. Proč nepodcenit pojištění

Spousta lidí ignoruje životní pojištění, protože si nechce připustit, že se může stát něco špatného. Jeho smysl se naplno projeví ve chvíli, kdy je zle.

Vydáno: 18. 3. 2020
Kategorie: Pojistím se
Zdroj: PartnersNews

Na konci roku 2016 mě jedna klientka propojila se svým bratrancem, a tak začala moje spolupráce s panem Lukášem a jeho rodinou. Lukáš vydělával, jeho partnerka byla na mateřské.

Na začátku jsme museli sestavit komplexní finanční plán. To znamená bavit se o výdajích a příjmech včetně tvorby finančních rezerv. Domácnost měla několik půjček. Úkol zněl sloučit všechny splátky do jedné a snížit celkové přeplacení úvěrů.

Když jsme se vypořádali s dluhy, dalším úkolem byla ochrana rodinného rozpočtu. Lukáš byl pojištěný, jeho partnerka ne. Nakonec jsme se dohodli, že pojistnou ochranu potřebují oba zhruba stejnou, protože společně vychovávají dcerku. Té jsme zároveň začali investovat peníze, aby měla na studia, hypotéku nebo něco jiného, co bude potřebovat.

Když jsem viděl Lukáše a jeho partnerku naposledy, plánovali svatbu a hypotéku na vlastní bydlení.

Tragická nehoda
Neuběhl ani rok od našeho posledního setkání, když jsem v médiích zaznamenal zprávu o vážné dopravní nehodě, při které zemřeli tři lidé. Další dva byli těžce zraněni a převezeni do nemocnice. Z kontextu jsem pochopil, že se jedná o Lukášovu rodinu.

Hned v pondělí jsem kontaktoval jejich příbuzné a zeptal se jich, jestli můžu pomoci. Zjistil jsem, že manželka pana Lukáše při nehodě zemřela a on sám leží v nemocnici v umělém spánku. Z toho se naštěstí později probral.

Okamžitě jsem začal vyřizovat všechny náležitosti ohledně hlášení pojistné události. Pojišťovna během pár dnů vyplatila plnění. Milion z manželčiny pojistky, další peníze pak dostal Lukáš za dlouhou pracovní neschopnost a trvalé následky v podobě invalidity II. stupně.

Zpátky do života
Největší satisfakcí pro mě je, že to Lukáš nevzdal a rozhodl se s nepříznivým osudem bojovat. Pracuje na zlepšení svého zdravotního stavu. Ví, že se musí postarat o dceru. Chce dál pracovat a vyplacená pojistka mu pomáhá se na to připravit. Náhlý výpadek příjmu nemusel řešit půjčkami. Plnění v řádu několika milionů korun mu dává klid alespoň ve financích.

Při této smutné události si člověk uvědomí, jak cenné služby svým klientům poskytuje. Na pojištění se bohužel často zapomíná, lidé negativní scénáře vytěsňují z hlavy. Smysl tohoto produktu se navíc projeví až ve chvíli, kdy udeří neštěstí. Pojistná ochrana by přitom podle mě měla být nejvyšší právě v mládí, kdy si člověk ještě nestihl vybudovat majetek, který by pojistku alespoň částečně nahradil.

 Zdroj: peníze.cz