Hypotéky budou v krizi dostupnější. ČNB mírní podmínky

Bankovní rada České národní banky uvolnila limity tří úvěrových ukazatelů pro posuzování žádostí o nové hypotéky. Jaké to bude mít dopady na hypoteční a realitní trh? Přečtěte si komentář Lucie Drásalové, hypoteční analytičky Partners.

Vydáno: 3. 4. 2020
Kategorie: Koronavirus
Zdroj: PartnersNews

V současné době hypoteční trh ještě funguje. Stále jsou ve zpracování úvěry z doby „před omezením“, takže čísla jsou zatím téměř v normálu. Vše se projeví nejdříve v dubnu, spíše v květnu. Trh bude pomalu klesat, byť se nezastaví úplně. Poptávka po financování bydlení tu bude stále. Česká národní banka navíc 1. dubna uvolnila důležité parametry, aby propad trhu nebyl tak markantní. Uvolnila parametry LTV z 80 % na 90 %, zvýšil se koeficient DSTI z 45 % na 50 %, parametr DTI se dočasně ruší.

U úrokových sazeb zásadní pokles nečekám. ČNB sice opakovaně snížila základní úrokovou sazbu, nicméně v současné době nečekám, že by banky toto snížení promítly do konečné úrokové sazby pro klienta. Banky momentálně řeší úplně jiné problémy, například jak dál pracovat bez nutnosti fyzicky zvát klienta na pobočku, řeší online procesy atd. Navíc výsledná úroková sazba se skládá z několika dalších složek. Byť tedy klesla sazba v rámci mezibankovního trhu, vzrostla bankám riziková marže, což je vzhledem k situaci pochopitelné.

Banky dnes velmi intenzivně řeší i moratorium o odložení splácení, kdy je možné odložit si až na 6 měsíců splátku úvěru. A jde nejen o odklad úmoru, ale i úroku. To se týká jak hypoték, tak spotřebitelských úvěrů a podnikatelských úvěrů pro fyzické osoby. Pravidla platí pro bankovní i nebankovní sektor. Především pro ten druhý jmenovaný to může znamenat problém, protože nemá tak velké rezervy jako banky a výpadek platby úroků na dobu i šesti měsíců pro ně může být opravdu problém. Současně s moratoriem je projednávána i novela zákona o spotřebitelském úvěru, a to zejména v otázce snížení či zastropování poplatků při opožděných splátkách, což by opět mohlo významně ovlivnit fungování velké části nebankovních společností.

Co se týká cen nemovitostí je momentálně velmi obtížné říci, jak velký dopad bude u nás Covid-19 mít. Stále jsme na začátku. Cenu ovlivňuje nabídka a poptávka, dá se tedy očekávat, že v souvislosti s Covid-19 bude poptávka oslabena. Vznikne tak převis nabídky nad poptávkou, což by vedlo k poklesu cen nemovitostí.  Vzhledem k tomu, že spousta opatření, možností podpory aj. se teď řeší za pochodu a doslova ze dne na den se vše mění, je předčasné bavit se o tom, jak moc se nemovitostní či hypoteční trh ochladí. Ale to, že se změní, je jisté.