Jak na finance v době koronavirové

Situace ohledně šíření koronaviru přináší finanční dotazy a způsobuje nové potřeby. Využijte našich čerstvých informací z trhu a ptejte se svých poradců!

Vydáno: 8. 4. 2020
Kategorie: Koronavirus
Zdroj: PartnersNews

1) Můžete si odložit splátky hypoték a úvěrů
Vláda schválila návrh o odložení splátek, který se týká téměř všech úvěrů (hypotéky, spotřebitelské a podnikatelské úvěry). Máte se splácením potíže? Stačí, když ve své bance (často skrze internetové bankovnictví nebo přímo na hlavní stránce banky) vyplníte jednoduchou žádost a zvolíte variantu odkladu splátek na 3 nebo 6 měsíců. Banka nezkoumá příjem, pokles atd. Zajímá ji pouze vaše dosavadní pozitivní platební morálka. Pokud tedy nemáte splátky po splatnosti déle jak 30 dní, odklad vám bude automaticky umožněn. Myslete však na to, že se jedná o přerušení splácení, nikoliv odpuštění splátek.

Kdo problém se splácením nemá a nechce odklad využít, nemusí. Nejedná se o plošný odklad všech úvěrů!

2) Mírnější posuzování žadatelů o hypotéku
ČNB zmírnila doporučení pro posuzování nových hypoték. Limit ukazatele LTV (výše hypotéky v poměru k hodnotě zastavované nemovitosti) se zvyšuje na 90 % (z 80 %), výjimku tvoří investiční hypotéky. Limity ukazatele DSTI (poměr celkové dluhové služby a čistého měsíčního příjmu žadatele o úvěr) se zvyšuje na 50 % (ze 45 %) a dosavadní limit ukazatele DTI (poměr výše dluhu a čistého příjmu žadatele o úvěr) se ruší. Řešíte zrovna otázku bydlení? Máte skvělou šanci!

3) Využijte obrovské příležitosti na akciových trzích
Disponujete zdroji, které můžete postrádat? Investujte do akcií! Aktuálně zažíváme největší pokles cen akcií za posledních 10 let. A čím níže ceny akcií jsou, tím vyšší mají budoucí výnosový potenciál! Propady na trhu jsou příležitostí k výhodným nákupům.

Akciové fondy jsou svou dlouhodobostí a stabilitou předurčeny k tomu, že po strmém pádu vystoupají opět na svůj standard. Tak buďte bez obav!

4) Životní pojištění a pandemie
Máte životné pojištění? Zůstaňte v klidu. Většina pojišťoven by za zdravotní komplikace či smrt v souvislosti s koronavirem plnila. Příkladem je pojišťovna Simplea, která má navíc katastrofické zajištění pro případ pandemie v řádech desítek milionů. Naopak výjimku tvoří ČSOB Pojišťovna, která by mohla uplatnit výluku na epidemii či pandemii. Omezení by mohlo nastat i u Allianz, pokud by epidemie narostla do extrémního rozsahu.

U většiny pojišťoven ovšem platí, že pojištění se vztahuje na diagnostikované onemocnění, ne na preventivní opatření. Existují však i výjimky na karanténu. V některých případech ji zaplatí Kooperativa a Generali Česká pojišťovna.

5) Nechte si zkontrolovat smlouvy
Právě nyní je nejvhodnější doba na správné nastavení svých finančních smluv. Víte, jak jste na tom s rezervami, výdaji, úvěry, hypotékami a zajištěním?