Investiční mánie v Česku pokračuje. Lidé nechtějí, aby jim úspory spolkla inflace

Nevídaný zájem o investice z řad běžných lidí, který zažehla pandemie, v české kotlině pokračuje i v roce 2022. Čím dál víc Čechů si místo spořicích účtů ukládá úspory do akcií nebo dluhopisů, zejména kvůli obavám z rostoucí inflace. Dodejme, že nikoli nepodložených, jelikož se inflace v prosinci vyšplhala na 6,6 procenta. Investiční platformy i banky proto hlásí rekordní počty nových klientů i uložených peněz.

Vydáno: 25. 1. 2022
Kategorie: Bydlím
Zdroj: PartnersNews

„V prvních dnech nového roku zpracováváme až 500 registrací denně,“ říká Radim Krejčí, šéf online platformy Portu, která patří pod středoevropskou skupinu Wood & Company. Zatímco v polovině roku 2021 investovalo s Portu 55 tisíc lidí, nyní je jich více než sto tisíc. A objem peněz pod správou firmy vzrostl během loňska na několikanásobek. Krejčí uvádí, že stoupl z jedné miliardy korun v listopadu 2020 na 6,9 miliardy v závěru roku 2021.

 

Z investiční horečky těží i menší platformy. „Loni jsme ve čtvrtém čtvrtletí získali přes dva tisíce nových klientů, v porovnání se stejným kvartálem předchozího roku je to nárůst na téměř dvojnásobek,“ popisuje Lucie Simpartlová, ředitelka Partners investiční společnosti.

 

Úspěšný konec roku má za sebou i česká firma Fondee, která nabízí investice do řízených portfolií složených z akcií a dluhopisů. „Během listopadu a prosince jsme navýšili počet klientů o více než čtyřicet procent a zakončili rok se 7200 klienty. Tyto nárůsty jsou v absolutních číslech více než pětkrát vyšší než ve stejných měsících roku 2020,“ tvrdí spoluzakladatel Fondee Jan Hlavsa.

 

Společnosti tohoto typu investují peníze svých klientů hlavně do burzovně obchodovaných fondů ETF. „Rok 2021 přinesl celosvětově burzovně obchodovaným fondům rekordní příliv peněz a růstový trend se podle nás jen tak nezastaví. Zájem o ETF je poslední dobou enormní,“ uvádí Viera Palidrabová z digitální investiční služby Indigo od Patria Finance.

 

Evidujeme vůbec nejvyšší zájem o investice v historii.

 

O služby podobných online investičních platforem je v Česku zájem hlavně mezi mladými lidmi. Ani starší a konzervativnější části populace však momentálně nestačí nástroje typu spořicích účtů a hledají vyšší zhodnocení peněz. Tuzemské banky proto u svých klientů zaznamenávají růst zájmu o podílové fondy či strukturované dluhopisy.

 

Česká spořitelna takto eviduje za rok 2020 padesát tisíc nových investorů a loni jich bylo téměř šedesát tisíc. „Na konci roku 2020 jsme překročili hranici 200 miliard v retailových investicích. Za uplynulý rok ještě nemáme finální čísla, ale podle průběžného vývoje se budeme blížit hranici 250 miliard,“ říká Jaroslav Kropáček, specialista finančních trhů v České spořitelně.

 

ČSOB pak přibylo v roce 2021 třikrát víc zájemců o investiční produkty než v předchozím roce a o růstu na několikanásobek hovoří také zástupci Raiffeisenbank. „Evidujeme vůbec nejvyšší zájem o investice v historii,“ přidává se mluvčí Monety Money Bank Zuzana Filipová.

 

Jak již bylo řečeno, z běžných Čechů se v posledních měsících stávají investoři hlavně kvůli vysoké inflaci, která se v meziročním srovnání v prosinci vyšplhala na 6,6 procenta, jak informoval ve středu Český statistický úřad (ČSÚ).

 

„Průměrná míra inflace za rok 2021 činila 3,8 procenta. Bylo to o 0,6 procentního bodu více než v roce 2020 a šlo o nejvyšší průměrnou roční míru inflace od roku 2008,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

 

V těchto týdnech navíc zdražování nejspíš ještě zrychlí. Poradenská společnost Deloitte ve svém ekonomickém výhledu odhaduje, že začátkem roku překoná míra inflace osm procent. A byť by v dalších měsících měla postupně klesat, Deloitte počítá pro letošek s průměrnou inflací 6,4 procenta.

 

„Druhým zásadním faktorem, který se podepisuje na násobně větším počtu nově investujících klientů, je skutečnost, že mnoho lidí si začalo v posledních osmnácti měsících odkládat část svých finančních prostředků a investovat pravidelně,“ tvrdí ředitel Raiffeisen investiční společnosti Jaromír Sladkovský. Zájem se podle něj nicméně mírně ochladí s rostoucími úroky na termínovaných a spořicích účtech bank, které budou části populace ke zhodnocování prostředků stačit.

 

Ty porostou kvůli tomu, že Česká národní banka kvůli vysoké inflaci razantně zvyšuje úrokové sazby. Loni je zvedla celkem pětkrát, přičemž v posledních třech případech šlo o nadstandardně razantní zvýšení o více než 0,25 procentního bodu. Nyní je základní sazba na 3,75 procenta a guvernér ČNB Jiří Rusnok připouští, že se tam zřejmě nezastaví.

 

„Růst úrokových sazeb se postupně bude pozitivně projevovat i do výnosů konzervativních investičních nástrojů, i když krátkodobě je především pro dluhopisové fondy ne úplně příznivý,“ dodává k tomu Kropáček z České spořitelny.

 

Roste podíl žen a pomáhají aplikace

 

Na globálním pandemickém boomu investic se ale kromě inflace podepisuje i celá řada dalších faktorů. Například ve Spojených státech k němu přispěla covidová pomoc v podobě vládního šeku pro všechny Američany, s nímž se řada z nich pustila do obchodování s akciemi.

 

Přispěl také překotný rozvoj aplikací, jako je eToro či Robinhood, které zpřístupnily investiční nástroje běžným lidem. Nové zájemce o zbohatnutí lákají také zprávy o loňských rekordech na řadě akciových trhů.

 

„V období nástupu pandemie bylo znát, že novými investory jsou lidé, kteří mají možnost pracovat z domova a více času věnovat se financím. Současně jsme během loňského roku 2021 zaznamenali vlnu zájmu mladších lidí ve věku osmnáct až 23 let,“ popisuje šéf Portu Krejčí. Ostatně v tomtéž roce firma zahájila spolupráci s youtuberem Kovym.

 

Nyní je podle Krejčího typickým investorem Portu člověk mezi 25 a čtyřiceti lety. „Máme i docela zajímavý podíl žen, což nebývá u investičních služeb obvyklé,“ dodává. Víc investorek registruje i Fondee. „Podíl nových investorek na naší platformě se navýšil z šestnácti procent v listopadu a prosinci roku 2020 na třicet procent ve stejném období loni,“ uvádí Jan Hlavsa.

 

Zdroj: Forbes.cz