Nejlepší rok v historii Partners: Obrat přesáhl tři miliardy korun

Rok 2021 přinesl finanční skupině Partners rekordní čísla. Obrat celé skupiny překonal 3 miliardy Kč a činil 3,1 miliardy Kč, jednalo se o meziroční růst o 44 %. Zásadními byznysovými milníky se stalo spuštění penzijní společnosti Rentea a expanze skupiny na Slovensko. Pro letošní rok je naplánovaný obrat 3,8 miliardy Kč. A zásadními byznysovými plány je spuštění unikátní appky během léta a následně pak Partners Banky na podzim 2022.

Vydáno: 24. 1. 2022
Kategorie: Partners Index
Zdroj: PartnersNews

Mateřská finančně poradenská společnost Partners dosáhla obratu 2,35 miliard Kč a meziročně rostla o 44 %. Tahounem růstu byly investice a hypotéky. Partners sjednali úvěry celkem za 45 miliard Kč, z toho 40 miliard Kč bylo v hypotékách. „V hypotékách jsme dosáhli meziročního růstu 70 %, přičemž náš podíl na celém trhu s hypotékami se stále pohybuje okolo 10 %. Průměrná výše hypotéky činila 3 083 708 Kč. Pro letošní rok už očekáváme pokles tohoto segmentu, protože na trh dopadne růst úrokových sazeb,“ říká ředitel skupiny Partners Petr Borkovec s tím, že velkou výzvou bude aktuálně řešení situace klientů, kteří nestihli refinancovat. Aktuálně klientům doporučujeme u hypoték jen krátkodobé fixace sazeb.

Investice na vzestupu

Druhým tahounem růstu se staly investice. „V jednorázových investicích jsme klientům zainvestovali 6,6 miliard Kč, v pravidelných ročních platbách pak 1,35 miliard Kč objemu ročních plateb, což meziročně představuje růst o 118 % v jednorázových investicích a 70 % v pravidelných,“ komentuje čísla Petr Borkovec. Průměrná pravidelná platba klientů Partners do investic se pohybuje okolo 2 000 Kč, u jednorázových investic je to 200 000 Kč. Partners tak mají pod správou 28,8 miliard Kč.

Rekordy padaly také v penzích. „Sjednali jsme 43 tisíc nových smluv, což znamená růst o 142 %. Svou roli zde jistě sehrál i skvělý start penzijní společnosti Rentea,“ říká ředitel skupiny Partners.

Potenciál v pojistkách

Pěkné jsou také výsledky v životním pojištění, kde produkce vyrostla o 10 %, respektive o 505 milionů Kč v ročním pojistném. Nová produkce se zvýšila také v oblasti neživotního pojištění – v pojištění vozů i majetku o 51 %, konkrétně o 210 milionů, respektive 107 milionů Kč. ​Provizní obrat z neživotního pojištění vyrostl o více než 26 %.

Dceřiné společnosti skupiny rostou

Úspěšný rok za sebou mají také další společnost finanční skupiny Partners. Obrat Partners investiční společnosti, která nyní investorům spravuje 7,2 miliard Kč, rostl o 61 % na 150 milionů Kč. „Tento rok je zatím nejúspěšnějším v historii naší firmy ve smyslu nárůstu objemu majetku pod správou. Všechny spravované fondy zároveň vykazují zajímavé zhodnocení,“ konstatuje ředitelka společnosti Lucie Simpartlová s tím, že na konci roku vzrostl počet fondů z 6 na 9. Společnost spustila fond kvalifikovaných investorů, který typově spadá do kategorie fondu fondů a zaměřuje se na alternativní investice. Další dva fondy souvisí s expanzí skupiny Partners na Slovensko. Nejen pro slovenské investory byly vytvořeny dluhopisový fond a akciový ETF fond s ESG strategií v eurech.

Růst obratu dokonce o 167 % na 75 milionů Kč má za sebou nemovitostní fond Trigea. Loni nakoupil 3 atraktivní komerční a retailové nemovitosti a v objemu spravovaných peněz meziročně vyrostl z 1,3 na 3,7 miliard Kč.

Dařilo se také nové penzijní společnosti Rentea. Za první půl rok fungování získala 24 tisíc klientů a má pod správou už 1 miliardu Kč, i když zatím zůstává v červených číslech. Výborně zahájila také zhodnocení svých penzijních fondů. „Největší zájem je o akciový fond, což samozřejmě dává z hlediska dlouhodobosti produktu největší smysl. Dosavadní výsledky překonávají i nejoptimističtější varianty byznys plánu,“ říká ředitel Rentea Martin Švec, který zároveň vede také pojišťovnu s unikátní životním pojištěním Simplea. Ta loni obratové rostla o 90 % a její obrat dosáhl 420 milionů Kč, v pojistném kmeni má 545 milionů Kč a počet klientů překonal 60 tisíc.  Zároveň expandovala v rámci skupiny na Slovensko a objevuje také polský trh. Letos chystá spuštění on-line pojištění.

Partners market s číslem 100 a růst nových lidí

Hnacím motorem výsledků finančně poradenské společnosti Partners byly a nadále jsou franšízové pobočky Partners Market, které si udržují 30% podíl na celkové produkci firmy. Jejich průměrný provizní obrat loni vzrostl o 50 %. Top 10 poboček dosahuje průměrného měsíčního obratu přes 1,2 miliony korun. „V průběhu roku jsme schválili 27 franšízových konceptů, otevřeli 100 pobočku Partners Market a aktuálně jich máme zhruba 110. Letos plánujeme mít celkem 140 poboček. Až budeme letos spouštět Partners Banku, měli bychom se tak hned stát 5. největší bankovní pobočkovou sítí na českém trhu,“ zmiňuje obchodní ředitel skupiny Partners Jan Brejl.

Rostla také síť Partners. Do systému loni přibylo více než 1000 nováčků, počet poradců s certifikací od ČNB vzrostl o 335, tedy o 30 %. „Schválili jsme dalších 27 franšíz na aktuálních 110 a nastoupilo bezmála tři sta koncipientů, servisních poradců a profi asistentek.

Rok 2021 byl také rokem úspěšných kariérních růstů. Povýšili jsme dva nové Partnery skupiny, čtyři senior ředitele a osm ředitelů. Přípravky na VIP CO úspěšně pokračovaly a 10 nových VIP CO kanceláří zahájilo svůj provoz.

Zdroj: profipf.cz