Na prahu hypoteční revoluce. Po roce a půl klesly sazby, banky se perou o klienty

Nový školní rok začal dobře přinejmenším pro zájemce o hypotéku. Poprvé po roce a půl setrvalého zdražování banky v září nabídly zájemcům o půjčku na bydlení nižší sazby než v předchozím měsíci. Vypovídá o tom zářijový Fincentrum Hypoindex. Spíše symbolické zlevnění hypoték šlo především na vrub sílící konkurence mezi bankami, které se po prázdninách začaly prát o klienty. I tak ale zůstávají sazby relativně extrémně vysoko. Například přesně před rokem si lidé půjčovali takřka třikrát levněji.

Vydáno: 15. 9. 2022
Kategorie: Bydlím
Zdroj: PartnersNews

„Snížení je způsobeno především akčními hypotečními nabídkami některých bank. Zatím se tedy trh vyvíjí podle našich odhadů z předchozích měsíců a úrokové sazby hypoték víceméně stagnují,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select. Průměrná hypoteční sazba v září klesla ze 6,28 na 6,23 procenta.

Průměrné hypoteční sazby přitom podle dat České národní banky klesly naposledy loni v březnu. Poté spolu s utahováním měnové politiky centrální bankou setrvale rostly až do letošních prázdnin.

Někteří z tržních hráčů ovšem mluví o uvolnění sazeb už dříve, typicky v případě zájemců o novostavby. „Již v průběhu léta jsme zaznamenali snížení úrokových sazeb o půl procenta a věříme, že tento trend bude na podzim pokračovat,“ říká obchodní ředitelka YIT Stavo Dana Bartoňová. Bitvy o klienty se mezi bankéři vedou především v oblasti nadprůměrně vysokých půjček.

„Vzhledem ke klesajícím objemům poskytovaných hypoték významnou roli při cenotvorbě hraje obchodní strategie bank, tedy konkurenční prostředí nahrává klientům, banky se o ně začínají přetahovat,“ soudí obchodní ředitel poradenské společnosti Partners Jan Brejl.

Nejvýrazněji se podle Fincentrum Hypoindexu snížily sazby u pětiletých fixací, a to o 0,07 procentního bodu na 5,94 procenta. Hypotéky nad osmdesát procent odhadní ceny nemovitosti, které jsou určené pro mladé do 36 let, naopak zdražily.

„Aktuálně banky nemají důvod zdražovat, ale ani výrazněji zlevňovat, cena zdrojů je pro ně hraniční. Třetí čtvrtletí uzavřeme za současných sazeb, výjimkou by mohlo být pár akčních nabídek, spíše ale na delší fixace,“ prognózuje šéf společnosti Golem Finance Libor Ostatek s tím, že ani závěr roku by neměl cenu hypoték významněji vychýlit ani v jednom směru. „Je to ale hodně křehké, neboť tlak na růst sazeb bude podle našeho názoru enormní,“ dodává Ostatek.

S relativně vysokými sazbami vstoupí Česko i do roku 2023, přičemž horizont citelnějšího zlevňování hypoték zatím není v dohledu. „Další vývoj hypotečních sazeb bude záviset na vývoji inflace a reakci ČNB. Očekávám, že pokud nedojde k růstu základní sazby ČNB o více než půl procentního bodu, zůstanou hypoteční sazby kolem stávající úrovně, a to jistě na delší dobu,“ soudí ekonom a partner poradenské společnosti PwC Petr Kříž.

Zásadními milníky budou verdikty ČNB, která o nejbližším vývoji základní sazby rozhodne koncem září. Základní scénář nové makroekonomické prognózy přitom ukazuje, že by centrální banka pod vedením Aleše Michla nemusela ve zvyšování úrokových sazeb pokračovat ani na příštích zasedáních. „Bankovní rada se ale s velkou pravděpodobností zatím nevydá ani cestou snižování základních sazeb,“ potvrzuje sázku na stabilitu sazeb Sýkora.

Ekonomové nicméně připomínají, že hypoteční byznys zmírá na úbytě, a to nejen kvůli vysokým sazbám, ale i zaseknutému realitnímu trhu i ekonomickým vyhlídkám. Je pouze otázkou času, kdy se ceny hypoték přiblíží ekonomické realitě. „Nacházíme se v situaci, kdy pro drtivou většinu obyvatel je řešení vlastního bydlení prostřednictvím hypotečního úvěru téměř nereálné,“ připomíná partner fondu DaVinci Investments Vlastimil Bijota s tím, že v dohledné době očekává postupný pokles sazeb.

Zdroj: E15.cz