Lidé stávající hypotéky zvyšují nebo je ruší

Půjčka, která stačila minulý rok, už dnes náklady na bydlení nepokryje.

Vydáno: 19. 9. 2022
Kategorie: Bydlím
Zdroj: PartnersNews

Mnoha domácnostem se tenčí prostředky na stavbu domu nebo rekonstrukci. Problematický může být i nákup bytu od developera, pokud se ve smlouvě pojistil patřičnými doložkami. Půjčka, která stačila minulý rok, už totiž dnes náklady často nepokryje. Kdo si pro jistotu nepůjčil více, může mít problémy stavební práce vůbec dokončit. Nezbývá tak než si vzít další úvěr.

Česká spořitelna hlásí, že se na ni měsíčně obracejí vyšší desítky klientů, kteří potřebují navýšit původní půjčenou částku. „Obvyklé zvýšení se v tomto případě pohybuje okolo dvaceti procent původní částky,“ vyčísluje tiskový mluvčí České spořitelny Filip Hrubý.

„Klienti proti minulosti mnohem častěji poptávají další, novou hypotéku, někteří se také rozhodnou od původní odstoupit a sjednají si novou za aktuálních podmínek,“ potvrzuje současný trend Veronika Kráčmar Hegrová, obchodní ředitelka hyponamíru.cz.

Problém se řeší dalším úvěrem

Nedostatek financí je často nutné řešit uzavřením nového úvěru. Podmínkou je, aby klienti byli bonitní a také měli dostatečně vysokou zástavu. Nový úvěr se už bude sjednávat za stávajících podmínek a úrokových sazeb.

„U klientů, kteří staví nebo rekonstruují, se běžně setkáváme se situací, že plánované prostředky na projekt bohužel nestačí. Zde je opravdu velmi důležitá správná komunikace s bankou, která úvěr poskytla, upozorňuje Tomáš Trauške, zemský ředitel společnosti 4fin.

„Může totiž nastat situace, že pokud bude klient požadovat další úvěr na dostavbu a nebude mít dostatečnou zástavu a bonitu, banka může pozastavit stávající čerpání již schválené hypotéky,“ doplňuje Trauške s tím, že kromě nové hypotéky je možné situaci vyřešit i nezajištěným úvěrem ze stavebního spoření. S tím, že půjčené peníze domácnostem nestačí, se setkávají také finanční poradci v Partners. „Počet těchto požadavků je určitě v posledních měsících vyšší než v předchozích letech, ale stále jde o jednotky procent našeho portfolia,“ uvedla analytička Partners Marcela Mazánková.

Ta upozornila, že se svými klienty kromě výstavby rodinného domu řeší i situace, kdy nestačí schválený úvěr na nákup nemovitosti od developera. Developer totiž také vlivem drahých materiálů mohl navýšit cenu, kupující se pak dostává do situace, kdy musí sehnat další prostředky. Developeři mají často ve smlouvách doložky o zdražování zdrojů a materiálů. „Přenáší tím odpovědnost a hlavně případný nárůst svých nákladů na budoucí majitele nemovitosti,“ upozorňuje Jiří Hluchý, CEO a zakladatel Frenkee.

„Jestliže nový majitel podepsal smlouvu s developerem na nemovitost v lednu roku 2020 s doložkou o zdražování, tak může být finální částka, kterou za byt zaplatí, v průběhu stavby podstatně vyšší. V tento moment opět úvěr přestává stačit a je potřeba obstarat si peníze jinde,“ doplnil.

Ne vždy si však lidé mohou dovolit další prostředky půjčit, a musí tedy od úvěru odstoupit nebo situaci vyřešit předhodnocením svých požadavků. „V drtivé většině chce klient stále řešit vlastní bydlení. Kupuje tedy něco levnějšího nebo rekonstruuje již vlastněnou nemovitost,“ zmiňuje Mazánková.

Češi jsou ve splácení jedničky

I přes další zadlužování pravděpodobně nehrozí, že by domácnosti začaly mít ve velkém problém se splácením svých závazků. „Z analýz vyplývá, že lidé nedostojí svému závazku zpravidla u jednoho procenta hypoték. V ekonomické krizi kolem let 2011 a 2012 šlo zhruba o tři procenta,“ uvedl sociolog a ředitel agentury STEM Martin Buchtík.

Úvěrové problematice se pravidelně věnují také na půdě České bankovní asociace. „Jedním z ukazatelů, které pravidelně sledujeme, je podíl nesplácených úvěrů vůči celému balíku poskytnutých půjček. Z našeho sledování vyplývá, že v Česku jsme absolutní jedničky ve splácení svých závazků,“ odpovídá na dotaz MF DNES Monika Zahálková, ředitelka České bankovní asociace. „Za uplynulý rok činil podíl nesplácených úvěrů k celému objemu asi jen 0,6 procenta. To je nejlepší výsledek v rámci celé Evropské unie,“ doplňuje Zahálková.

Finanční gramotnost je přitom v Česku stále poměrně nízká. I průzkum České bankovní asociace ukázal, že finanční gramotnost Čechů stagnuje. Vysvětlení pro nízké procento selhání při splácení svých závazků tak lze hledat spíše v poměrně přísných podmínkách, které pro poskytování úvěrů nastavila Česká národní banka.

Zdroj: iDnes.cz